Hvad satellitter har med WordPress at gøre

Læsetid: 6 minutter

Den 26. marts 2016 mistede Japan deres Røngent teleskop, Hitomi, mens det blev revet i småstykker fordi det spandt ud af kontrol.

Den præcise årsag efterforskes stadig. De tidlige analyser peger dog på en fejl, i en softwareopdatering, der blev sendt til teleskopet, kort før end ulykken afstedkom.

Prisen for teleskopet var cirka $286 millioner dollar – og ikke nok med prisen for teleskopet, så er 3 års planlagte observationer og potentielt 10 års forskning gået tabt i denne forbindelse.

Dit umiddelbare spørgsmål er muligvis noget i retningen af hvad det dog har med webshops, hjemmesider og WordPress at gøre.

Hvad det har med WordPress at gøre

Det har en hel del til fælles, nemlig opdateringer. Hvornår har du sidst opdateret dine plugins? Din WordPress? Hvis du er som mange andre, så sker det ikke så tit. Årsagerne er mange, det kan være at

 • Du er bange for at noget går i stykker og derfor ikke trykker på opdatér knappen
 • Du kigger ikke så tit på din WordPress opdateringer fordi de mentalt er blevet kategoriseret på niveau med “ulæste antal e-mails”
 • Du er egentlig ikke nervøs for at opdatere, du ville bare ikke vide hvad du skulle gøre hvis det gik galt
 • Du tænker at “det kan du altid klare”
 • Du forestiller dig at det sikkert ikke er noget vigtigt

WordPress Opdateringer er vigtige

Har du en webshop så er du er afhængig af, at den er online og funktionel, ellers er det potentielt mistet omsætning og tab af virksomhedens brand-værdi.

security-265130_1920

På daglig basis udgives der opdatering til plugins der indholder alt fra fejl- og sikkerhedsrettelser, til nye funktioner der gør dit arbejde nemmere.

Jeg har særlig et fokus på de opdateringer der omhandler sikkerheden for virksomhederne vi arbejder med. Det er nemlig disse opdateringer som har potentiale for store konsekvenser i virksomheden, hvis de ikke udføres.

Jamen, hvad nu hvis noget går galt når jeg opdaterer..?

Du vil langt hellere have en installation der har en fejl pga. en opdatering, end en installation der ikke fungerer fordi den er blevet hacket. Hvis du er i tvivl omkring hvorvidt du har brug for disse opdateringer, vil jeg anbefale dig at se denne video fra WordCamp 2015.

En del af det at installere opdateringer, går i min verden hånd-i-hånd med det næste punkt.

Tag en daglig backup

Hvis nogen tilbød JAXA (Det Japanske Rum-Agentur) en backup af deres satellit, ville de formentlig takke ja. Denne er desværre gået tabt – og det er lidt svært, at have backups på ting der er fysisk gået i stykker.

Hvad med din WordPress webshop? Hvad gør du når den går i stykker? Det er helt med vilje jeg skriver “når”, for det er næsten uundgåeligt at der går et-eller-andet-galt på et tidspunkt.

Vil du vide mere om hvordan du sætter backups op?

Skriv dig på nyhedsbrevet – Der nemlig noget under opsejling, et mini kursus i hvordan du opsætter backups.

Der er så mange stykker software der snakker sammen, at selv hvis du ikke opdaterer noget, er det næsten garanteret at der går noget i stykker, alene af den årsag at en af disse stykker software er afhængig af en ekstern service.

Hvordan kan du roligt opdatere din installation? Ved at tage en daglig backup. Det er din garanti for, at hvis noget går galt kan du eller en anden, nemmere komme tilbage til det tidspunkt hvor det hele virkede. Derfor, sørg for at der dagligt bliver taget en backup af din webshop.

Hvis “nogen andre” har lavet din løsning, så sørg for at stille dem spørgsmålene:

 1. Hvor ofte bliver der taget backup?
 2. Kan jeg få adgang til disse backup?
 3. Hvor bliver de opbevaret?
 4. Hvad gør I når en backup fejler?

Svarene på disse bør helst være, i rækkefølge

 1. Et sted mellem hver time til hver dag
 2. Ja, naturligvis
 3. På en ekstern service (som f.eks. Amazon S3, Dropbox, Google Drive eller lignende)
 4. Vi får en e-mail / notifikation når en backup fejler. Herefter følger vi op og sikrer, at backuppen kører.

Hvis du ikke selv vil, så få en anden til det

Er overbevist om, at backups og opdateringer er noget som du bør gøre, men tænker du samtidig at det enten er for teknisk eller du har bedre ting, at bruge din tid på så vil jeg på det kraftigste opfordre dig til, at få nogle andre til det.

Du kan sammenligne det men en digital indbo forsikring. Forsikringsselskaberne tilbyder dig, at erstatte dine fysiske ejendele mod, at du betaler dem et månedligt eller årligt beløb.

Backups og opdateringer er at sammenligne med dette. De er muligvis ikke noget du bemærker på daglig basis, men det er bestemt noget du bemærker når det går galt.

Lyder dette som noget for dig, så læs mere om vores serviceaftaler her eller send en e-mail og få mere af vide.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Klar på mere inspiration?

Lyt til vores WordPress podcast!