Sådan rydder du din browser cache

Læsetid: 3 minutter

Kender du det, at du sidder og arbejder på din hjemmeside og alting ser ud helt som det skal når du kigger på det – Og nu skal resten af verden se det også.

Så du sender det fluks til et par af dem du kender og siger se lige det her!

Og så svarer de tilbage, at de altså ikke kan se det helt nye du lige har lavet. De ser stadig den tidligere version af din hjemmeside.

Rimelig flad fornemmelse.

Du er let forvirret, fordi du kan altså godt se det. Så hvor går det lige galt.

Oftest handler det om at det der hedder browser cachen (udtales browser cashen – som i Johnny Cash).

Hvad er en browser cache?

Cachen opretter kopier af det “statiske” elementer, som f.eks:

  • Medier (billeder, logo, videoer, baggrundsbilleder osv.).
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript

Disse elementer gemmes fordi det er hurtigere at hente noget fra din computer (harddisk) end over Internettet – uanset hvor hurtig din internetforbindelse ellers er. Det gør kort sagt din oplevelse hurtigere.

Du kan sammenligne det lidt med måden McDonalds producerer deres burgere på.

De har en god mængde burgere liggende klar af hver slags og når kunden så ønsker en Big Mac, så bliver den hevet ned fra hylden med det samme.

Den er muligvis produceret indenfor en times tid, og er derfor ikke helt frisk, men den bliver serveret med det samme, fordi de nikke skal laves fra bunden af.

Lidt på samme måde virker browser cachen. Den har en udløbsdato på de ting den har gemt og hvis den udløbsdato ikke er nået, så viser browseren det den havde gemt.

Browser cachen er super smart, men har en ulempe

Ulempen er, at du ikke ultimativt bestemmer over hvornår den besøgende skal have den nyeste version af din hjemmeside.

Du har noget kontrol over ved at kunne sende det der hedder “Expiration Headers” med (udløbsdato), men i sidste ende er det den besøgendes browser der bestemmer.

Med alle moderne browsere har du mulighed for, at tømme browser cachen. Det betyder at de brugere der skal have den nyeste version af din hjemmeside nu-og-her også kan gøre dette.

Sådan rydder du din browser cache

Selvom browser cachen fungerer nogenlunde ens for alle browsere, så har hver browser sin egen variation af hvordan man finder og rydder cachen – For helt enkelt skal det jo ikke være.

Jeg ville personligt ønske der fandtes en stor “Ryd min browser cache”-knap i menuen på en hver moderne browser. Det gør der bare ikke og chancerne for det sker er nok minimale.

Så derfor har jeg sammensat denne lille guide til dig. Den koster dig absolut intet og du er velkommen til at bookmarke den og sende den til din kunde, samarbejdspartnere eller hvem der kunne have interesse, den næste gang du løber ind i problemer med browser cachen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Klar på mere inspiration?

Lyt til vores WordPress podcast!