WordPress 1-til-1 – Child Themes

Læsetid: 7 minutter

Velkommen til WordPress 1-til-1. Dette er afsnittene hvor vi tager fagudtrykkene der findes i WordPress land og gør dem enklere at forstå ét udtryk ad gangen.

Vi udgiver denne type afsnit, fordi vi ønsker at give dig som lytter, der måske lige er startet ud med WordPress, en enklere forståelse for hvad WordPress er og kan. Til sidst i hvert afsnit kommer vi med 3 råd eller tips, som kan gøre din hverdag med WordPress enklere.

I sidste afsnit af WordPress Podcasten, hvor vi snakkede om temaer, nævnte vi udtrykket “Child Themes” og forklarede kort hvad det er. I dette afsnit uddyber jeg lidt mere omkring hvad Child Themes er og hvorfor de er en god ting at anvende.

Men før vi kaster os ud i det, vil jeg gøre det tydeligere hvad forskellen er på et tema og et Child Theme.

Et Tema er helt grundlæggende form, farve og funktion til din hjemmeside i én samlet pakke. Det er hvordan din hjemmeside ser ud.

Et Child Theme er til, at bygge nye funktioner og muligheder ovenpå det tema du har valgt at anvende. De er særligt en ting som WordPress udviklere anvender når de bygger temaer og hjemmesider, men Child themes kan også anvendes, hvis du lige har taget de første skridt ifht. at lave justeringer til dit temas filer eller kode.

Vi har efterhånden et par gange nævnt, at en af de ting som gør WordPress så stærk som system er Communitiet, Open Source og tilgangen til at bygge software hvor der bygges oven på andres kode.

Og det med at bygge oven på andres kode, er lige præcis hvad Child Themes går ud på.

Du betyder helt konkret, at du kan tage det tema en eller flere andre har udviklet og begynde at bygge din egen version oven på dette. Du får gennem det, alle de funktioner, det udseende og arbejde de har gjort og kan så tilføje dine egne funktioner, ændre udsendet og lave din egen unikke version af deres tema, til din hjemmeside.

Men hvorfor er det så lige en smart idé? Det smarte ved det er, at når der udkommer en opdatering med fejlrettelser, nye funktioner eller opdateringer ifht. sikkerhed, så får du deres opdateringer med til dit Child Theme.

Måske du har prøvet følgende. Du har fået et stykke kode og har indsat det i dit tema, sådan som du blev fortalt. Efter du så opdaterede dit tema til den seneste version, forsvandt disse ændringer. Det sker fordi ændringerne var lavet i dit tema og ikke i et Child Theme.

Et Child Theme sikrer, at hvis du har lavet nogle justeringer til koden, så går disse ikke tabt hvis temaet opdateres til den seneste version.

En god indikator for om de ændringer du ønsker, kræver ændringer til koden for dit tema er hvis du har skal tilføje kode til functions.php filen eller hvis du har ændret ved noget via WordPress Kontrolpanelet under “Udseende > Editor”

Hvis du med sikkerhed ved, at du ikke har ændret noget via Kontrolpanelet under “Udseende > Editor” eller ved dit temas filer, så behøver du ikke et Child Theme, da de ændringer du så har foretaget ligger gemt i WordPress databasen for dit temas indstillinger.

Det betyder med andre ord, at hvis du kun har brugt WordPress Kontrolpanelet til at foretage ændringer til farver, skrifttyper og logo, så er dine ændringer som udgangspunkt i sikkerhed fra en opdatering. Har du kun lavet ændringer til indhold som f.eks. sider, indlæg og menuer, behøver du heller ikke et Child Theme.

For at runde dette afsnit af WordPress 1-til-1 af kommer her 3 råd ifht. Child Themes.

Råd nummer 1: Gør dig klart om du har brug for et Child Theme
Som nævnt i afsnittet er det væsenligt at du gør dig klar om du har brug for et Child Theme. Hvis du har ønsker om at lave ændringer til koden for dit tema, så er et Child Theme uden tvivl vejen frem.

Ønsker du blot at bruge temaet som det er og kun laver justeringer ifht. de muligheder som følger med temaet, så er der ikke en årsag til, at du opsætter et Child Theme.

Råd nummer 2: Her starter du med Child Themes
Hvis du har fundet ud af, at et Child Theme er vejen frem og temaet du anvender, er et du har betalt penge for, vil du som regel kunne få et Child Theme fra dem som har udviklet det.

Særligt gælder det mange af de større og mest solgte temaer har et Child Theme der kan downloades og installeres.

Anvender du et gratis tema eller hvis temaet ikke har et Child Theme du kan downloade og installere, så kan du anvende en Child Theme generator der kan få dig et stykke af vejen.

En god Child Theme generator finder du ved at søge efter pluginnet “Child Theme Generator” via dit WordPress Kontrolpanel under Plugins > Tilføj Nyt. Det plugin du leder efter er udviklet af Serafino Corriero.

Der følger en lille advarsel her med, at hvis du allerede har en eksisterende WordPress hjemmeside og du aktiverer et Child Theme, kan det i nogle tilfælde resultere i, at indstillinger som menuer og widgets ikke følger med til Child Themet.

Sker dette så træk vejret roligt og aktivér dit oprindelige tema, så skulle alt vende tilbage til sin oprindelige tilstand.

Og det bringer os til det sidste råd.

Råd nummer 3: Går du helt i stå med Child Themes
Så kan du søge hjælp ved at finde den officielle Danske Facebook gruppe, som du finder ved at søge på “WordPress DK Officiel”. Her inde er der uden tvivl nogen som gerne vil hjælpe dig videre.

Vi håber at dette afsnit har givet dig et overblik over hvad Child Themes er og hvornår de er en god idé at anvende.

Og husk at du kan komme med feedback eller sende os og en digital high five inde på vores hjemmeside som du finder på wppodcasten.dk

Vi vil meget gerne høre hvad du tænker om WordPress Podcasten for det er dig som lytter vi producerer den for, så hop ind på wppodcasten.dk og giv din mening til kende.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Klar på mere inspiration?

Lyt til vores WordPress podcast!