Opdateringer: Sådan finder du ud af om det er sikkert

Læsetid: 6 minutter

I det seneste blogindlæg var vi inde på at det er vigtigt at få opdateret WordPress, plugins og temaer for at sikre din webshop eller hjemmeside.

Et spørgsmål jeg ofte bliver stillet er: Hvordan kan jeg vide om det er sikkert at trykke på opdatér knappen?

Spørgsmålet bliver ofte stillet fordi mange på et tidspunkt har oplevet at opdatere, for så at deres hjemmeside enten er gået i stykker eller har set underlig ud og det har skullet repareres.

Det er ikke nogen rar oplevelse, særligt hvis du ikke ved hvordan du kommer tilbage til udgangspunktet. Og som det gamle ordsprog går, så skyer brændt barn ilden – og så bliver opdateringerne udført sjældnere.

Sådan finder du ud af om det er sikkert at opdatere

Jeg har gode nyheder til dig. Det er ikke så farligt at opdatere, hvis blot du følger et sæt rimelig enkle regler. De er ikke en garanti for at det altid går godt, men jeg har solide erfaringer med dem.

Før jeg giver dig hele opskriften, skal vi dog lige have en snak omkring noget som er essentielt at vide.

Versionsnumre

Du har nok bemærket at når når der ligger en opdatering klar, ser det cirka sådan her ud

Ny version af et plugin i WordPress

WordPress fortæller dig hvad den nuværende version på den første linje hvor der står “Version 7.2.0.6” og i den gule bar, kan du få informationer om den nye version der ligger klar, som i dette tilfælde er 7.2.0.8.

Øhh… Ok..? Og hvad skal jeg så lige bruge det til..

Jo, det smarte ved versionsnumre er at de fleste følger nogle standarder. Og de standarder er med til at fortælle dig lynhurtigt, om det er sikkert at opgradere.

Version numrene er opdelt i nummersekvensen, som læses følgende måde:

[major][.minor[.revision]]

Det ligner volapyk, men hæng på

Nu kommer vi nemlig til det som er virkelig smart, hvad de forskellige numre rent faktisk betyder!

Major – De første 2 cifre

I WordPress er en Major er altid en større udgivelse, den indeholder 99.9% af gangene ændringer til eksisterende funktioner, nye funktioner, fejlrettelser og kan f.eks. også have visuelle ændringer med dig.

Den kan identificeres ved, at det først eller det andet tal ændrer sig, f.eks. fra 4.5 til 4.6 eller 4.5 til 5.0.

Det betyder at hvis du opdaterer et plugin eller et tema, som har en Major ændring, så er der risiko for at det kan gå galt.

Minor – Det 3. tal

En Minor er en udgivelse der ikke indeholder nye funktioner. Den indeholder oftest fejlrettelser til eksisterende funktioner og kan have sikkerhedsrettelser med sig.

Den har meget lille sandsynlighed for at ødelægge noget, da den kun er rettet mod at opgradere det eksisterende, uden at ændre eller tilføje noget nyt.

Du kan derfor som oftest installere Minor opdateringer uden bekymringer.

Revision – 4. tal

Nogle udviklere anvender det 4. cifre i versionsnumrene, for at indikere at der er tale om meget små opdateringer. Det kan f.eks. være hvis der “kun” er rettet et sikkerhedshul eller en mindre fejlrettelse, så vil det oftest komme ud som en revision.

Revisioner bør som udgangspunkt altid kunne installeres uden risiko for at ødelægge noget – Det er derfor udviklere anvender dem.

Lad os kigge på det opdateringsnummer igen

Kigger vi på opdateringen fra oven igen kan vi se følgende

Ny version af et plugin i WordPress

Det er helt nede ved 4. tal at nummeret ændrer sig. Der er altså tale om en revision, formentlig en mindre fejlrettelse eller sikkerhedsrettelse.

Hvis vi vil vide mere kan vi trykke på “Vis versions 7.2.0.8 detaljer” men med mindre du er teknisk anlagt, vil det formentlig ikke fortælle dig særligt meget mere.

Det vi kan konkludere i dette tilfælde er, at der burde være tæt på ingen risiko ved, at installere den.

Husk at have en backup

Selvom du kun opdaterer Minor eller revisioner, så er det altid en god idé at have en backup før du opdaterer. Langt de fleste udviklere af plugins og temaer lægger en masse arbejde i, at sikre deres opdateringer går godt – Det er jo trods alt en del af deres levebrød og omdømme.

Fra tid til anden sker der dog fejl og så er det rart at have en backup.

Hvis du vil vide hvordan du kan være helt sikker, så vil jeg anbefale dig at få oprettet et staging miljø – en identisk kopi af din hjemmeside, som du kan opdatere på før end du gør det på din “live” side.

Vil du vide hvordan du gør det, så kan du tage det her gratis kursus i hvordan du flytter/kopierer en WordPress installation

Vil du vide hvordan du gør det, så kan du tage det her gratis kursus i hvordan du flytter/kopierer en WordPress installation

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Klar på mere inspiration?

Lyt til vores WordPress podcast!